Oldalak

2010. május 15., szombat

Kísérleti lapos kenyér




Ma gyrost sütöttünk, csirkemellből, és a sok zöldségen, no meg a joghurtos tzatziki önteten kívül kedvem támadt valami lapos kenyérfélét, olyasmi tortilla szerűt sütni, mint amilyenbe elvitelre csomagolják a török éttermekben.
Az interneten talált receptek közül ez nyerte el a tetszésemet. Egyébként is ajánlom ezt az oldalt, már itt is sok jó ötletet találtam, elég sok időt el tudok tölteni a receptek alatt ajánlott következő receptekre tovább-tovább kattintgatva.
Ez a kenyér igen egyszerű, liszt, víz, só, olaj, gyorsan összegyúrni, 12 kis gombóccá osztani, majd ezeket kicsit átgyúrva, vékonyra nyújtva, serpenyőben kisütni.
Így néztek ki nyújtás után:






Egy másik változatot is olvastam, a kettő nagyjából abban tért el, hogy az egyikben szárazon, a másikon olajon sütik ki a lepénykéket. Én kipróbáltam mindkettőt, mindegyik jó. A száraz sütés kevésbé füstöl, az eredménye pedig arra emlékeztet, mikor anyukánk tésztát gyúrt metéltnek, apukánk meg el-elvett egy-egy darabot a kisodort, már félig felszelt tésztából, és a vaskályha tetején hirtelen megsütötte mindkét oldalát. Az olajos sütés eredménye kicsit palacsintára hasonlít, meg jó sokat kell szellőztetni közben, és utána. Ilyenek lettek kisütve (a tányéron az alsó szárazon sült, a felső olajon) :





Mindenesetre az egész nem volt macerás, és nagyon jó gyrosokat ettünk. Tessenek kipróbálni! :)

Folt. köv.

U.i.: melegítve mindenesetre a szárazon sült volt finomabb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése