Oldalak

2012. június 30., szombat

Gyorsvarrás


A főzés/szaunázás után gyorsan befűztem három sor gumit a héten varrt szoknyácska derekába, ez is Kriszti egyik keresztlányának szülinapi csomagjába készült. Az anyaga egy régebben turkált, virágmintás vászon duplapaplan-huzat, amiből már készült pár helyes terítő anyukánknak. Mivel a huzat óriási volt, és a mintája több léptékű, nemrég felszabtam az egészet gyerekruhának, a java Krisztihez került megvarrásra, majd mutogatjuk őket, ahogy készülnek.

Folt. köv.

Gyorskonyha


Mivel elhatároztam, hogy a meleg miatt nem akarok sok időt töltetni a konyhában, persze hogy nem így lett, végül "csak" egy meggylevest (a hűtőben várakozik), egy fejtett bablevest, meg egy egybesült fasírtot (holnapra), egy belepotyogtatott meggyes tejfölös lepényt, és egy póréhagymás pitét dobtam össze. Mi lett volna, ha komolyabb terveim is vannak? :o)

2012. június 26., kedd

konyhai macska


Avagy, mit láttam a Saturn-ban? Csak azt nem tudom eldönteni, hogy aki tervezte, szereti, vagy utálja Kitty-t, merthogy így ugye a pofikája kerül a tűzhelyre...

Folt. köv.

2012. június 25., hétfő

Beindul

Zsuzsi kezében a szabóolló, meglódul a fantáziája, és kapok nadrágokat kiszabva:


Meg szoknyákat, ruhákat, kis blúzokat....


Most aztán olajozhatom a varrógépet, hogy bírja a tempót, meg a gyűrődést! :o)



Folt. köv.

2012. június 21., csütörtök

Egyet ebből, kettőt abból

Avagy, egy nadrág, két szoknya, másik szülinap.

Avagy, kevés munka, sok sikerélmény... :o)

Nos, Pókember még egyszer visszatért, a régebbi maradékokból még ki lehetett sakkozni egy térdnadrág részeit:


Eleje készen:


Háta készen:

Ezzel elégséges mennyiségű ajándék rövidnadrág készült el, változatos hosszban és stílusban, tehát jöhet máris a következő szülinap előkészülete.

A soros ünnepelt jóval csajosabb, már már divatbolond, szóval itt elsősorban szoknyák fognak készülni...

Az elsőhöz egy turkálós szoknya - melyen moshatatlannak bizonyultak némely foltok - szolgáltatta az alapot. A menthetetlen részek szerencsére derékrészen koncentrálódtak, ezek alatt levágva, és gumis derékkal ellátva, csodás pörgős, alsószoknyás, nagylányos szoknya kerekedett belőle:

A másik szintén "mégsemleszezjó" turkálmány szoknya volt, ennek a dereka a részben gumis megoldása miatt éppen megfelelő méretű, szóval itt csak a felesleges hossztól kellett megszabadulni. Annyira pörgős ez is, hogy több méternyi varrással kellett felszegnem az alját:

De persze két szem szoknya az semmiképp sem elég (tizedik szülinapra...), tehát keresgélek még nagylányos darabokhoz való anyagot...


Folt. köv.

2012. június 16., szombat

Néha magamnak is varrok

Időnként eljutok odáig, hogy saját ruhatáram miatt ne csak sajnálkozzak, és sopánkodjak (tipikus "suszter cipője" eset), hanem tegyek is érte valamit. Elsősorban ugye ezért járom a turkálókat, ahonnét aztán minden mást hozok haza (ugye nem én vagyok az egyetlen?). Aztán néha akad egy-egy darab, ami nem csak megtetszik, de még jó méret is, és felpróbálva is jó. Ez a ritkább eset. De többször előfordul, hogy jó a méret, de valahogy nem az igazi felpróbálva. Ilyenkor aztán vagy visszateszem, vagy, ha látok benne fantáziát, hazahozom. Effélékből már két fiók tele van. Most aztán, hogy kiszabtam egy vagon gyerekruhát, ezek a fiókok is sorra kerültek. Újra felpróbálgattam a dugdosott darabokat, és máris van közte, amit félre is tettem elajándékozásra (így lesz kevésbé gazdaságos a turkálóban olcsón megvett ruha). Aztán a maradékokat elkezdtem nézegetni, és egymáshoz próbálgatni, mert nem csak kicsit átalakítva szeretem őket, de a többféle anyagból kombináltakat még inkább. Aztán két póló jött elő, amik színben passzolnak egymáshoz, az egyiknek a nyaka, és mellrésze jó, a másiknak kényelmesen bő az alja.
Simán összerakva mégsem tökéletes:


De sebaj, vannak itt piros darabok is, nézzük csak azzal kombinálva:



Látványos, de... hmm. Na de, mi lenne, ha mégis a két zöldes kerülne egymáshoz, csak egy kevés pirossal?
Egymás mellé próbálva:


Krisztivel való véleménycsere után, megszavazva, készre varrva:


Ugyan tunikát szerettem volna, és miniruha lett (mániákus biztonsági ráhagyás-eltúlzó vagyok), de ez legyen a legnagyobb gondom. :o)
Most lássuk a maradékokat: a szűkebb derékból, és a két rövid ujjból lehet egy kislányruha (majd piros övrésszel, és kantárokkal kombinálva):


De még így is marad egy vállrész, aminek a két első darabja pont olyan, mint egy kis blúz, nem?


Ha lenne ekkora babám, meg is varrnám, így megy a maradékba. Talán a félretett pirosakkal...

Folt. köv.

2012. június 15., péntek

Mire elég egy gombolyag fonal?


A turkálóban találtam ezt az öt, egyforma anyagú, de három színű szálból összefogott, óriásgombolyagot, nem egészen fél kilós (a telefont csak a méret érzékeltetésére tettem mellé). Garfieldnak rémálmában jönne elő, anyukánk majd köthet belőle valamit egyik keresztgyerekünknek. Miután eljátszott vele, hogy szétgombolyítsa szálaira. Dupla szórakozás. :o)

2012. június 14., csütörtök

Van aki befőz

Én kisütök. :o)

Mivel a szüleinknek nagy kertje van, és ott mindenféle zöldségek teremnek, tavaly belefogtam a zöldséglepények próbáiba. Mivel a tócsi családi kedvenc, sőt szerintem nincs is, aki ne szeretné, mindenféléből készítettem hasonlót. Csak só, liszt, meg a lereszelt zöldség... mit mondjak a karalábé nem volt nyerő (pedig főzve, rántva is imádom), a töknek nem volt elég leve, ezért tojást tettem hozzá, attól meg már fánkszerű lett, node a retek!!!

Retekből azért jó ez a kaja, mert 1. nálunk annyira szeret a nyári retek, hogy marharépa méreteket ölt:


2. a reszelőnek ezerszer könnyebben adja magát, mint a krumpli, és hófehér marad lereszelve is, nem barnul meg:

3. a végeredmény csodás, guszta, enyhén pirított káposztaízű lepény, én imádom:

De a konyhába futkozás közben azért még egy rövidnadrág is elkészült ( a kisméretű panellakás egyetlen előnye, hogy közel a tűzhelyhez a varrógép):

A sornak azonban még nincs vége...


Folt. köv.

2012. június 13., szerda

Rövidülés

Szerencsére épp nem a nappalok rövidülnek, csak a nadrágszárak.

Kriszti keresztlányom olyan, mint a keresztanyja: jobban szereti a rövidnadrágot a szoknyánál, ezért az ő szülinapjára egy hosszúnadrág szabásmintát kezdtem szabdalni.

Az eredeti szabásmintán volt egy rövidnadrág jelölés, azzal a hosszal kezdtem, kiszabva épp pofás a teríték:


Az anyag mintái amúgyis ehhez a hosszhoz igazodtak. Node miután megvarrtam, rájöttem, ez inkább bugyi, mint rövidnadrág /legfeljebb forrónadrág, amivel sose voltam kibékülve.../. :o) Sebaj, alvósnak épp jó lesz azért!

Így aztán kísérletezni kezdtem, a térdvonal is jelölve van alapból, az lett a harmadik hossz, és a két vonal közt elfeleztem a távolságot, bermuda méretnek nevezve, de igaziból az a hagyományos rövidnadrág méret. Ekképp sorozatgyártásba fogtam, most itt tartok:

Ez a sorozat is csupa turkálós lakástextilből van, és még kinéztem egy-két anyagot... :o) tehát...


Folt. köv.

2012. június 10., vasárnap

Szoknya szoknya hátán

Amennyire nem hordok szoknyát, annyira szeretem varrni őket, talán mert a célközönség lelkes... :o)

Az első hétvégi darab Zsuzsi féle rakományból származó duplaruha manócsoportosoknak, már a meskán.


Ezt a darabot szórakoztatóan könnyű volt varrni, mert a tetején egymással kellett kistircelni a két ruhát, így kikerülhető a pántolással járó macera. Egy követelmény van: a szabásnak szuperpontosnak kell lennie (nekem az volt), és akkor a két egyforma darabot csak összevarrjuk, kifordítjuk, és letűzzük a szélén.

Bár ez csak akkor ilyen egyszerű, ha a a vállak nyitottak, de ide úgyis gombos záródást terveztünk mindkét vállon:

A folytatás a felhalmozott anyagok apasztását szolgáló varrás volt. Kezembe került egy turkálóból beszerzett szoknya, ami valakinek az sk. alkotása volt eredetileg is, de az anyaga kicsit már fényét vesztette.

Vasalás után sokat javult a kinézete az anyagnak, se nem kopott, se nem bolyhos, mint előrángatásakor mutatta magát, a hossza épp két keresztlány szoknyahosszainak összege... :o)

A felsőrész szabott derékkal csak a levágott alja felszegését igényelte, az alja persze túl bő lenne, ezért duplasoros gumit kapott:

Most pedig a soron következő szülinapra kezdek sorozatvarrásba, az ikreknek már elegendő ajándék gyűlt össze... :o)


Folt. köv.

2012. június 8., péntek

Egy szoknya egy nadrág

Egész pontosan két nadrág és két szoknya, de beszéljenek a képek:

Szürke kockás alapon bordó minirózsás nadrág, egyszerű szabás, de az anyag... nagyítsátok ki, ezt megéri! ;o)


A másik egy lezser kék-zöld-fehér kockás nadrág, itt nem látszik, csak tapintható az anyag kellemessége:


A két szoknya se egész pontos megfogalmazás, mert két kislányruha, ámbár felnőtt szoknyából és kimonóból készültek. Ez a szerencséje Grétinek, hogy barátnőink néha lehipózzák a kedvenc ruhadarabjaikat, vagy a turkálóban megint elhittük, hogy az a folt majd kijön mosásnál... aztán az efféle holmikat úgy lehet megmenteni, ha a nem sérült részekből babaruhát szabunk és varrunk.

Ezeknél is az anyag az extra, nem a szabás, egyetlen érdekes részlet, hogy hátul csak egyetlen gombbal záródnak a nyakban, és derékig szellőzni hagyják a leányzó hátát a nagy melegekben:

Estére megint ki fogok fogyni a Zsuzsi féle szabadékokból, még szerencse, hogy máris elkészült két teljes garnitúrával, amikkel ...


Folt. köv.

2012. június 5., kedd

Ujjgyakorlat

De régen is varrtunk már fésűtartót, például Anikó barátnőnk anyukájáéra már nem is emlékeztünk. Anyukája azonban tudta, hogy a Matulka ikrek (Anikótól tanulta eleve elferdítve a nevünket) varrták, mikor egy látogatóba érkező nagynéni megkérdezte, és így kaptuk a rendelést, két, keskeny, hosszúkás darabra, egy éppen megújuló fürdőszobába. Egyszerű darabok, alul kicsit kiálló zsebek a hajkeféknek, fésűknek, felül kisebb zsebek az apró holmiknak. Az akasztói a Zsuzsiknál már bevált sörösdoboz nyitófülek.



Ennél tarkább dolgok is vannak a varrósarkomban, talán már azokkal...

Folt. köv.

2012. június 1., péntek

KKMKK

Avagy... kudarctűrő képesség mérő kézi készülék. :o) Pedig tudom, hogy más szögből simán szoknyának látszik:


Zsuzsi hozta nekem kiszabva, két csodás esésű (értsd: nyekliknyaklik) nyári anyagból szabta, azt gondolta, ezt nekem is smafu összedobni.

Maradjunk annyiban, hogy összehoztam, de ennyi idő alatt megvarrtam volna kettő, ha nem három nadrágot.

De ez nem az ötletgazda hibája, hanem a nyeklőnyakló anyagoké (amiket százszor kellett leírnia büntiből, hogy soha többet nem vesz, és nem szab nekem), meg az én figyelmetlenségemé.

Kezdve azzal, hogy első oldalvarrásnál színét visszájával varrtam össze, és persze el is cikkcakkoltam a szélét. Visszabontottam.

Utána az alja helyett a tetejét szegtem be keskenyen...

Aztán már csak a duplaszoknyaságot adó felső... hmm, hogy is nevezzem?... pókhálószerű anyagot kellett kordában tartanom. Első gombostűzésnél nagyon nem stimmeltek az alul és felül kilátszó kék részek, leszedés, nyisszantás, igazítás, másodszor kifordultak a keskeny dupla behajtások, leszedés, centis közbélés csíkok szabása, bevasalás, visszagombostűzés után végre sikerült felvarrni.

A dereka keskeny gumiházzal:


Méretre csomózás után eltűntetett gumival:


Máris a meskán, méret csak cm-ekben: dereka max. 86 cm, hossza: 44 cm.


Folt. köv.